Druk, druk, druk en ook nog vrijwilligerswerk? Het kan!

Druk, druk, druk en ook nog vrijwilligerswerk? Het kan!

Hoe kun je mensen toch betrekken in vrijwilligerswerk als ze (onmogelijk) van kantoor weg kunnen?

Als het gaat om zakelijke vrijwilligersprogramma’s, hebben over het algeheel de meeste werknemers vaak de beste bedoelingen maar de slechtste planningen. We willen wel maar de zgn “Ik heb het druk”-angst heeft een directe invloed op de bereidwilligheid en uiteindelijk het aantal deelnemers. Door de “Ik heb het druk”-angst kan zelfs de gedachte bij die medewerkers ontstaan dat vrijwilligerswerk een luxe is waar ze zelf geen tijd voor hebben. Het verraderlijke effect daarvan kan zijn dat het kan gaan rondzingen dat “vrijwilligerswerk is voor mensen die het niet druk hebben” waarbij andere werknemers zich kunnen gaan afvragen of ze zich wel moeten aanmelden; misschien moet ik maar geen tijd hiervoor opnemen want dan lijkt het dat ik het niet druk heb of dat ik m’n werk verwaarloos. Door deze houding komt je hele programma in een negatieve spiraal komt en dat is zonde! Want het resultaat is dat we blijven doen wat we deden en juist niet vooruit komen.

Maar er is hoop! LinkedIn heeft ontdekt dat 41 procent van de werkgevers juist het tegenovergestelde ervaart; wanneer ze nieuw talent proberen te werven, beschouwt die op hun CV vrijwilligerswerk net zo belangrijk als hun “betaalde” werk.

In een interview met POPSUGER legde Krista Canfield, Senior PR Manager van LinkedIn, waarom dit zo is. “Het laat zien dat je een gepassioneerde professional bent die bedreven is in multitasking. En het is ook interessant om te zien dat je dmv vrijwilligerswerk jezelf kunt ontwikkelen tot een veelzijdige professional. Zo kun je bijvoorbeeld een accountmanager in hart en nieren zijn maar stel dat je een benefiet-evenement van je maatschappelijk doel hebt georganiseerd. De ervaring en de kwaliteiten die je hebt geleerd (denk aan planning, marketing etc.) maken je tot een interessante werknemer en zakenpartner.”

Dus om ervoor te zorgen dat je programma in een opwaartse spiraal terecht komt, is het aan managers om niet alleen aan werknemers uit te leggen dat de organisatie vrijwilligerswerk ondersteund en belangrijk vindt maar dat vrijwilligerswerk hen ook helpt bij hun professionele- en persoonlijke ontwikkeling. Maak ook vooral duidelijk dat je bedrijf vrijwilligerswerk niet ziet als een luxe of een afleiding van de dagelijkse werkzaamheden maar juist de werkgever iedereen helpt en faciliteert om aan vrijwilligerswerk te doen. Zelfs door mogelijkheden te bieden waarvoor men niet eens kantoor hoeven te verlaten. Hoe? Door creatief te denken.

Hieronder geven een paar eenvoudige ideeën die een sociale impact hebben zonder dat je naar buiten hoeft:

  • Hackathon – een mini-hackathon waarbij medewerkers van verschillende afdelen met elkaar brainstormen over een oplossing voor een lokale non-profitorganisatie.
  • Lezen – Lezen voor kinderen waarbij medewerkers via de telefoon voorlezen aan zieke/eenzame kinderen
  • Bijles – Vanuit je vakgebied zoals bijvoorbeeld een webinar voor non-profitorganisaties over marketing, social-media of financiën. Maar ook door bijvoorbeeld bijles te geven aan kinderen via Skype.

Kortom er is genoeg te verzinnen als je maar wilt. Dus laat je niet tegenhouden door “dooddoeners” zoals te druk, geen tijd of ik kan niet weg van kantoor. Want er zijn maar twee dingen nodig om iedereen te betrekken bij je vrijwilligersprogramma:

  1. laat merken dat vrijwilligerswerk onderdeel is van je cultuur
  2. wees creatief in je oplossingen

(en als geen van tweeën werkt, bel 06-52 54 08 07  J )

DD18admin

Post a Comment